Sklad Zasavje

Naložba v vašo prihodnost

Kako spoznati samega sebe?

Bojda je nad vrati starogrškega preročišča v Delfih pisalo – Spoznaj samega sebe!, za kar ste verjetno že slišali, a kljub temu da ta izrek pozna veliko ljudi, je le malo tistih, ki tudi zares poznajo sebe. Pravzaprav je le peščica tistih ljudi, ki se za to sploh trudijo. Če ste tudi vi med njimi in bi radi bolje spoznali sebe in svoje življenje, je psihoterapija priložnost za vas.

Psihoterapija je spoznavanje samega sebe

Če želite bolje spoznati sebe in dognati, na kakšen način razmišljate in delujete, se tega projekta seveda lahko lotite sami, a še lažje vam bo, če vam bo pri tem pomagala usposobljena oseba – strokovnjak ali strokovnjakinja za psihoterapijo, ki vas bo skozi pogovor vodila k spoznavanju samega sebe.

Včasih nase težko pogledamo z drugega zornega kota, težko s kritično distanco uvidimo napake, ki so del nas in ki bi jih – če bi vedeli zanje – lahko spremenili. Skozi pogovor s psihoterapevtom se bodo razkrili vzorci vašega delovanja in to, kakšen vpliv imajo na vaše življenje.

Vzorci delovanja so nekaj, kar se naučimo v zgodnjem otroštvu, gre pa za načine:

– našega čustvovanja,

– izražanja čustev,

– komuniciranja z drugimi,

– obnašanja v stresnih situacijah,

– spopadanja s težavami,

– premagovanja travmatičnih izkušenj.

Vsi ti vzorci so zelo pomembni, saj se dotikajo tistih področij našega življenja, ki so za večino ljudi na prvem mestu:

– občutek sreče in zadovoljstva v življenju,

– samospoštovanje in samozavest,

– ljubezenski in drugi odnosi,

– naš čustveni svet.

Psihoterapija je pot do sebe

Na pot do samega sebe in do tega, da spoznate svoje resnične občutke in vzorce delovanja, vas lahko vodi psihoterapija oziroma strokovnjak, ki mu lahko zaupate in ki vam bo pomagal, da iskreno razčistite sami s sabo, si odpustite morebitne napake, ki ste jih naredili v preteklosti, predvsem pa sprejmete sami sebe, takšne kot ste, ter hkrati prepoznate svoje vzorce delovanja, ki bi jih bilo vredno spremeniti, da postanete boljši človek.

Updated: December 5, 2016 — 9:54 am
Sklad Zasavje © 2016 Frontier Theme