Sklad Zasavje

Naložba v vašo prihodnost

Ali električni radiator dovolj ogreje prostor?

Pravilno izbran in dovolj močan električni radiator gotovo dovolj ogreje prostor. Nekateri zato s takšnimi napravami ogrevajo celo vse prostore v svoji hiši ali stanovanju, pogosto pa se uporabljajo tudi za gretje poslovnih objektov in objektov z drugo namembnostjo. Ker za ogrevanje vseh naštetih prostorov in objektov obstaja veliko različnih možnosti, pa se vsekakor velja vprašati, zakaj med njimi izbrati prav ogrevanje na elektriko.

Ogrevanje na elektriko je učinkovito in praktično

Električni radiator je povezan električni radiatorna omrežje preko kabla, torej gre za napravo, ki omogoča zelo enostaven priklop (pa tudi izklop). Že samo zaradi tega je ureditev takšnega ogrevanja izjemno praktična, saj ne zahteva nobenih gradbenih posegov, nobenih novih napeljav ali česa drugega. Celo mojstri niso potrebni, ampak lahko montažo in priklop uredite sami.

Električni radiator pa ni praktičen le pri sami montaži in priklopu, temveč tudi pri svojem delovanju. Samo nastavite termostat in že začne delovati, pri čemer je zelo učinkovit oziroma efektiven, zato v najkrajšem možnem času poskrbi za dovolj topel prostor. Tako ni nobenega strahu, da takšna naprava pri gretju ne bi bila dovolj učinkovita.

Kako zmogljiv električni radiator potrebujete?

Za čim večjo učinkovitost je treba ogrevalno napravo pravilno izbrati. Ni namreč vsak prostor enak drugemu prostoru. Nekateri objekti so slabše izolirani, drugi imajo okna, ki ne tesnijo najbolje, ali pa se nahajajo v veliko bolj hladnih krajih. Zaradi tega so tudi potrebe po ogrevanju lahko med različnimi objekti ali prostori zelo različne. Pri tem je treba upoštevati naslednje:

  • lastnosti prostora oziroma samega objekta (izolacija, tesnjenje oken in vrat ipd.),
  • kvadraturo prostora (pri čemer je v primeru, da ima prostor zelo visoke strope, treba upoštevati tudi to),
  • namembnost prostora (kopalnico navadno ogrevamo na veliko višjo temperaturo kot recimo vhodno vežo),
  • način delovanja izbranega modela,
  • kakšna je siceršnja temperatura v prostoru, ki bi ga radi ogrevali,
  • kakšna sobna temperatura je za vas ustrezna,
  • moč izbranega modela.

V kolikor boste pri izbiri upoštevali vse zgoraj napisano, bo vaš električni radiator zagotovo dovolj zmogljiv, da boste z njim lahko dobro ogreli prostor, kamor ga nameravate namestiti. Pri tem imate na izbiro široko paleto različnih modelov, ki se razlikujejo tako glede na tehnične karakteristike kot po videzu. Čeprav je videz vsekakor pomemben in je prav, da izberete grelnik, ki se sklada z ostalo opremo in pohištvom v prostoru, pa bodite pri nakupu pozorni predvsem na tehnične karakteristike.

Med njimi je gotovo najpomembnejši podatek moč grelnika, saj nam ta pove, za kako zmogljiv model gre. Pri izbiranju ustreznega modela boste opazili tudi razlike v cenah – prav moč je eden od tistih dejavnikov, ki na ceno gotovo vpliva, vendar pa razlike v cenah med manjšo in nekoliko večjo močjo pri istem modelu navadno niso tako velike, zato se v takšnih primerih splača odločiti za močnejši model. Takšen model je namreč bolj zmogljiv, zato bo zadostil vašim potrebam tudi v najbolj mrzlih zimskih dneh.

V primeru, da ste morda kupili premalo močan grelnik, pa lahko že kupljeni grelnik uporabite kje drugje ter kupite novega, bolj učinkovitega ali dokupite še enega manjšega in uporabljate oba, če imate za to prostor. Na tak način boste poskrbeli za dovolj visoko temperaturo in za to, da vas ne bo zeblo.

 

Updated: avgust 24, 2023 — 10:23 pop
Sklad Zasavje © 2020