Sklad Zasavje

Naložba v vašo prihodnost

Kako deluje točkovno odvodnjavanje?

točkovno odvodnjavanje

https://odvodnjavanje.si/

Točkovno odvodnjavanje je eden od najbolj pogostih načinov za ureditev odvajanja meteorne oziroma odpadne vode. Uporablja se na različnih površinah, pri čemer je zelo pomembno, kako je izvedeno. Prilagojeno mora biti specifični površini in vsem drugim dejavnikom, ki vplivajo na to, kakšen sistem bi bil najbolj ustrezen. Le tako bo sistem res učinkovit, površina pa varna pred škodo, ki jo lahko povzroči meteorna voda.

Jašek za iztoke meteorne vode

Glavni element sistema za točkovno odvodnjavanje predstavlja točkovni požiralnik oziroma jašek. Vgrajen mora biti tako, da se vanj lahko izteka vsa meteorna voda ter nato preko njega varno ponikne v tla. Zaradi tega je zelo pomembno samo mesto vgradnje, pa tudi njegova zmogljivost. Prav tako je treba pred izbiro dobro premisliti, kakšen model izbrati. Na voljo so namreč zelo raznoliki modeli, ki se razlikujejo glede številnih značilnosti. Pred izbiro zato preverite vse njihove lastnosti, pa tudi to, kako je z vzdrževanjem in kakšna je predvidena življenjska doba jaška.

Za dvorišča, vrtove in druge podobne površine

Točkovno odvodnjavanje je še posebej primerno za zasebne površine, kjer zahteve navadno niso tako visoke kot pri javnih površinah. Z njim lahko učinkovito poskrbite za to, da se meteorna voda ne bo zadrževala na vašem dvorišču, ne bo povzročala škode oziroma poškodovala vaše hiše. Če imate tlakovano ali asfaltirano dvorišče, potem je nanj nujno vgraditi tudi odtočni jašek, saj sicer meteorna voda ne bo imela kam odteči.

Za večino zasebnih površin taka rešitev povsem zadostuje, seveda pa mora biti vse skupaj pravilno načrtovano in vgrajeno. Zaradi tega je pametno poiskati projektanta, ki vam bo pomagal pri tem in vam znal svetovati, kakšen jašek bi bil najprimernejši za vaše dvorišče, pa tudi, kam ga vgraditi. Projektant bo izračunal tudi, kakšno kapaciteto jaška potrebujete oziroma kako zmogljiv mora biti, da bo kos vsej količini meteorne vode, ki se zliva čez vaše dvorišče. V primeru, da bi imeli glede tega še kakšno vprašanje, pa lahko veliko informacij najdete tudi na spletni strani odvodnjavanje.si.

Updated: januar 20, 2021 — 7:03 pop
Sklad Zasavje © 2020