Sklad Zasavje

Naložba v vašo prihodnost

Koliko elektrike porabi električni radiator? 

Ogrevanje na varčni električni radiator je ena od opcij, ki se jo poslužuje veliko ljudi. Nekateri se tako odločijo, ker druge možnosti ogrevanja v nekem objektu sploh ni, vedno več pa je takšnih, ki se načrtno odločijo ravno za ta način gretja. To dokazuje, da ima ta način gretja v primerjavi z drugimi kar nekaj pomembnih prednosti, zaradi katerih se ljudje raje odločajo zanj. Vsekakor pa pomembno vprašanje pred nakupom predstavlja tudi to, koliko električne energije za svoje delovanje porabi takšna naprava. Od tega je namreč odvisno, kakšni bodo stroški ogrevanja. 

Kolikšna moč, tolikšna poraba 

električni radiatorElektrični radiator je naprava, ki za svoje delovanje uporablja električno energijo. Kolikšna je njegova moč delovanja, tolikšna je načeloma tudi njegova poraba. Najpomembnejša karakteristika takšnih grelnikov je torej njihova moč, od katere je v največji meri odvisno tako to, kako učinkovit bo pri ogrevanju, kot tudi to, kakšno bo njegova poraba. 

V kolikor izberete električni radiator z zelo nizko močjo, bi bila tako teoretično tudi poraba energije pri njegovi uporabi nižja kot pri napravi z višjo močjo. Vendar pa se v praksi pokaže, da ni vedno tako: grelnik z dovolj veliko močjo bo namreč hitreje ogrel prostor, zato bo lahko prižgan manj časa, medtem ko bo grelnik z nižjo močjo deloval kar naprej, a prostor še vedno ne bo nujno dovolj ogret, saj bo njegova moč za to enostavno premajhna. Tako ga boste morda imeli prižganega praktično nonstop, pa še vedno ne boste zadovoljni s temperaturo v prostoru, hkrati pa poraba in z njo povezani stroški zaradi nenehnega delovanja ne bodo ravno majhni, čeravno boste izbrali napravo z najnižjo močjo. Zaradi tega je vedno treba izbrati napravo z ustrezno močjo za določen prostor. 

Tudi različne stopnje gretja vplivajo na porabo 

električni panelni radiatorji GlamoxVečina modelov omogoča nastavitev stopnje gretja. Torej imajo uporabniki na razpolago več stopenj gretja, med katerimi lahko izbirate. Če boste električni radiator nastavili na minimalno stopnjo gretja, bo seveda porabil manj energije kot v primeru, če ga boste nastavili na najvišjo stopnjo gretja. Zaradi tega je poraba energije odvisna tudi od tega, na kateri stopnji imate nastavljen termostat grelnika, pa tudi od tega, koliko ur na dan je naprava prižgana. Vse te dejavnike je torej treba upoštevati pri izračunu, če hočemo vedeti, koliko energije bo porabil določen model takšnega grelnika. 

 

Updated: december 21, 2022 — 5:16 pop
Sklad Zasavje © 2020