Sklad Zasavje

Naložba v vašo prihodnost

Psihoterapevt vam bo stal ob strani

Življenje ni vedno lahko in včasih se nam zdi, da preprosto več ne vidimo poti naprej. Da je vse črno in temno ter da nimamo nikogar, na katerega bi se lahko naslonili. Včasih se počutimo prepuščeni sami sebi, nemočni, žalostni, razočarani in izčrpani od nenehnega truda, za katerega se nam zdi, da ne vodi nikamor. Takšni občutki so normalni, v kolikor se pojavijo le kdaj pa kdaj in jih znamo sami premagati. V kolikor pa je s takšnimi občutki zaznamovano določeno obdobje našega življenja in so že postali del vsakdana, je treba poiskati ustrezno pomoč. Čeprav se nam zdi vse črno, namreč v resnici vedno obstaja rešitev težav. Takšno rešitev nam lahko pomaga najti psihoterapevt.

To seveda ne pomeni, da ima psihoterapevt čarobno paličico, s katero bo odpravil vse naše težave takoj, ko ga bomo obiskali. Zagotovo pa je psihoterapevt tista oseba, ki ji lahko svoje težave zaupamo. Pogovori s psihoterapevtom so namreč zaupni, hkrati pa gre za strokovno usposobljeno osebo, ki nas bo znala poslušati in tudi prisluhniti našim težavam. Že ta občutek, da te nekdo resnično posluša in mu je mar za tvoje občutke in težave, je v težkih življenjskih situacijah zelo veliko vreden.

Skozi pogovor s psihoterapevtom bomo najprej tako občutili predvsem olajšanje: vedeli bomo, da nismo sami in da imamo nekoga, ki je tam za nas, zato, da nam pomaga. Hkrati pa je psihoterapevt tudi nekdo, ki nas ne le posluša, kot bi to počel dober prijatelj, ampak nas tudi usmerja tako, da postopoma sami prepoznamo, kako najti rešitev iz svojih težav. Včasih je to dolgotrajen proces, a se več kot splača.

Psihoterapevt vam tako s pogovorom pomaga, da boste ne le znali poiskati izhod iz svojih težav, ampak da boste zaživeli tudi bolj kakovostno. Ko namreč iz pasivnega obupovanja nad težavami preklopimo v njihovo aktivno reševanje, ugotovimo, da je tako veliko lažje. Zaradi tega se naučimo svoje težave reševati sproti, kar je vsekakor pogoj za bolj srečno in polno življenje.

 

 

 

Updated: september 7, 2018 — 10:27 dop
Sklad Zasavje © 2020